Seznamte se s overlockem

Je-li šití vaší profesí, zřejmě víte, co je overlock. Že je hlavně vaším koníčkem, ve kterém se neustále vyvíjíte a zdokonalujete, a ještě jste se blíže neseznámili s pojmeme overlock? Je na čase to napravit.

Co je overlock a proč si ho pořídit?

Overlock představuje speciální šicí stroj, který je určen na sešívání a začišťování švů, což označujeme jako „obnitkovávání“.

Stejným termínem (overlock) nazýváme i speciální steh vytvořený tímto přístrojem. Vyznačuje se především pevností a pružností. Overlock slouží k sešití a začišťování různých látek, obvykle pletenin. Můžete si u něj nastavit šířku stehu, což je velmi praktické. Přístroje mají dvě jehly + nůž na ořezávání přebytečného materiálu po obnitkování.

Overlockové stehy jsou tvořené třemi, čtyřmi či pěti nitěmi. To je důvod, proč na klasickém šicím stroji (majícím dvě nitě a jednu jehlu) nikdy nedosáhnete takové kvality tohoto specifického stehu, jako s overlockem. Především u pružných materiálů a pletenin je rozdíl značný.

Při výběru overlocku se soustřeďte na jeho celkovou kvalitu. Volte celokovové řešení s kvalitním kličkařem a nožem. Zaměřte se také na jeho příslušenství. Sice si za něj připlatíte, ale odvede vám dobrou službu.

Kromě overlocku rozlišujeme také coverlock. S ním pro změnu šijete speciálním spodem krycím stehem. Používá se k zakončení oděvů (lemu u trička, nohavic, rukávů atd.).

Kde koupit overlock či jiné šicí stroje?

Už jste se dostatečně seznámili s overlocky a teď si chcete vybrat z konkrétních modelů? Podívejte se na ně, ale i na coverlocky od společnosti Šicí technika Brother s.r.o. Najdete je na stránkách Eshop.brother-czech.cz. Kromě uvedených strojů si můžete koupit i příslušenství a firma prodává také další šicí stroje a techniku.

Najděte si to, co pro své šití potřebujete, a pusťte se do díla. S kvalitním vybavením vám to půjde jedna radost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *