Poznejte pasivní domy 1. část

Je pořízení pasivního domu velmi nákladné? Ne, nemusíte bát, že by byl pasivní dům o moc dražší než klasický dům. Musíte počítat s penězi navíc, které dáte do tepelné izolace, dáte víc i za kvalitní okna a větrací jednotku, ale zase nemusíte dávat tolik peněz za rozvody topení a radiátory. Peníze, které dáte „navíc“ na rozdíl od stavby normálního domu by neměly přesáhnout desetiprocentní hranici. Jestli k tomu dojde, pak je chyba v nabídce od stavební firmy či v návrhu.

Investovat do kvalitních materiálů se vyplatí jednak díky komfortu užívání domu a taky díky jejich větší životnosti. Navíc se tak vyhnete dodatečným problémům a dalších nákladům, které byste měli s odstraňováním poruch. To, že budete mít v domě větší komfort, nemůžete počítat do návratnosti, ale pokud máte rádi sebe a své zdraví, pak je jasné, že je to investice, která se z dlouhodobého hlediska vyplatí.

A co okna, dají se otevírat? Ano, to můžete ve všech místnostech, a to tak, jak to děláte doma, teplo z okna jde ven a v místnosti se ochladí, ale protože máte pořád vysokou kvalitu vzduchu, tak si na otevírání oken asi nevzpomenete.

Kvalitní projekt poznáte tak, že je doložen podrobný výpočet tepelných ztrát, tak taky potřeba tepla na vytápění domu a také na přípravy teplé vody, kde je zahrnutá i účinnost větracích systémů. Taky by tam mělo být zpracování výkresů do konstrukčních detailů a to včetně řešení tepelných mostů.

A co příprava teplé vody? Ohřev vody můžete řešit klasicky, tady nejsou žádné restrikce. Abyste snížili potřebu tepla, abyste si mohli připravit teplou vodu, tak používáte solární kolektory spolu s akumulační nádrží, kam může být napojeno několik zdrojů tepla. Většinou bývá zařízení na přípravu teplé vody v kombinaci se zařízením vzduchotechniky tak, že vznikne jedna jediná jednotka.