Výměna oken a dveří

V posledních letech se stalo doslova módou měnit okna a dveře na domech a bytech. V rámci úspory tepla a peněz za vytápění se jedná o zásadní a správné rozhodnutí. Hlavním ukazatelem k výběru sortimentu jsou jistě finanční prostředky, které chceme nebo si můžeme dovolit do rekonstrukce takovéhoto druhu investovat.

Když se budeme radit tam, kde okna či dveře vyměnili, každý bude chválit své. Plastová okna nebo dveře nejsou určitě zdaleka tak náročné na údržbu, jako vyrobené ze dřeva. Správně seřízená dokonale těsní, barva je stálá, umývání rychlé a snadné.

Finančně jsou dostupnější než dřevěná. Avšak pokud nejste jednoznačně rozhodnuti a mezi materiálem váháte, s naprostou jistotou si troufám tvrdit, že s dřevěnými výrobky budete mnohem spokojenější. A nejenom kvůli krásnému vzhledu.

Dřevo dýchá, i když okno jako takové těsní. Je to přírodní materiál. Péči vyžaduje náročnější, než okna z plastu. Je třeba rámy oken nebo celé dveře vhodnými vosky impregnovat.

Plastové dveře docela jinak „zní“, když zavíráme, oproti dveřím dřevěným, které mají zvuk tlumený tichý, příjemný. Když porovnáme cenové nabídky plastů a dřeva, zjistíme, že ty dřevěné nejsou tolik cenově odlišné od plastových. Za ten komfort se vyšší investice určitě vyplatí. Ať už vybereme dřevěné nebo plastové, a to dveře nebo okna, důležitý je vzhled obojích.

Když projíždíme vesničkami se starodávnými krásnými dřevěnými domečky, ve kterých noví majitelé vyměnili okna a místo klasických dělených okýnek jsou vsazená jednokřídlová moderní okna, to je takový nevkus, že by se za něj mělo trestat.

Naopak, když se nechají vyrobit i plastová okna, ale na pohled stejná, jako původní, potom taková rekonstrukce s následnou citlivě vybranou barvou fasády působí velmi zdařile.

U dveří je to obdobné. Do chalup, které by mohly kandidovat na historické památky, se nehodí dveře, které je možné vidět na současných bungalovech.

Velmi postrádám rady a doporučení prodejců, co se k určitým typům domů a chalup týká. Takzvaná demokracie ve všem a pro všechny způsobuje architektonický guláš. Prodejcům jde o zisk za každou cenu, mnohý majitel se domnívá, že má krásně provedenou rekonstrukci svého domu a kolemjdoucí se s nevkusem prostě musí smířit.