Jak snadno a rychle vyčistit koberec?

Nepříjemné nehody se stávají každému z nás. Koberec můžeme ušpinit nebo polít raz dva. Jeho vyčištění je už pak o něco složitější. Jaké jsou tedy nejsnazší způsoby, kterými odstraníme z koberce nepříjemné skvrny?

Hlavně rychle!

Rychlost je společný jmenovatel pro jakoukoli nečistotu na koberci. Pokud skvrna zaschne, odstranění bude podstatně náročnější. Můžete-li, pusťte se do boje se špínou ihned. Jestli budete při úklidu čistit celý koberec, začněte vždy nejdříve novou skvrnou, až poté čistěte zbylou plochu.

Čím a jak čistit?

Nejdříve odstraňte zbytky, tedy tu část skvrny, která se zatím nevsákla. Můžete použít savý papír nebo hadřík. Jeho pomocí tlačte na skvrnu tak, abyste nasáli co největší množství tekutiny. V žádném případě ale skvrnu nerozmazávejte.barkotexoutlet.cz_Jak-vyčistit-koberec-či%uFFFD%uFFFDtění koberců

K čištění používejte zpočátku vlažnou vodu. Na trhu je k dispozici celá řada speciálních odstraňovačů skvrn na koberce. Posloužit umí i levnější varianta, jakou je šampon na koberce nebo suchá pěna. Pokud se vám na koberci urodila mastná či olejnatá skvrna, nejlepším pomocníkem bude čisticí benzín. Po čištění použijte vatu na špejli nebo absorpční bavlněný tampónek. S jejich pomocí postižené místo po použití benzínu opatrně vysušte. Vždy pracujte v rukavicích a své ruce po práci pečlivě umyjte.

Všeobecně při čištění postupujte od kraje skvrny směrem do středu. Tímto způsobem zabráníte rozmazání nečistoty do větší plochy.

A co dál?

Až bude skvrna pryč, použijte na poškozené místo čistou vodu, kterou následně vysušte. Ideální jsou na to savé papírové ubrousky. Když je koberec příliš dlouho dobu vlhký, hrozí vznik tmavého okraje okolo čištěného místa – nechvalně známá mapa. Dokud koberec kompletně nevyschne, nezatěžujte ho. Nechoďte po exponovaném místě, ani nevracejte zpět nábytek.

Babské rady na čištění koberců

Léty prověřené a vyzkoušené metody, které vedou k odstranění nežádoucích skvrn z koberce. Vybrali jsme pro vás ty nejúčinnější:

  • Možná vás to překvapí, ale skvělým pomocníkem je kysané zelí. Slijte z něj vodu, rovnoměrně zelí rozmístěte po koberci a nechte působit. Následně je zameťte hrubým koštětem a celý koberec vysajte.
  • Další variantou je prášek do pečiva. Rozsypte jej po koberci, nechte působit nejlépe přes noc a opět vše důkladně vyluxujte.
  • Jedlá soda je ideální pro čištění mastných skvrn.
  • Žvýkačky z koberce odstraňte mrazícím sprejem nebo kostkami ledu.
  • Skvrny od vína zmizí použitím soli. Nasypte na skvrnu hromádku soli a nechte ji víno natáhnout. Poté použijte teplo vodu.
  • Pokud se vaše děti umělecky vyjádřily fixy na koberci, na čmárance můžete použít citronovou šťávu. Propisku odstraníte pomocí ředěného šamponu na koberce.
  • Zanechaly vám svíčky na koberci pozdrav v podobě vosku? Zbavíte se jej pomocí žehličky. Na vosk položte kuchyňskou utěrku a postižená místa vyžehlete.barkotexoutlet.cz_Jak-vyčistit-koberec-či%uFFFD%uFFFDtění koberců-2

Zavolejte na pomoc odborníky

Se silným znečištěním si nejlépe poradí odborníci. Specializované čisticí firmy mají k dispozici širokou škálu čisticích prostředku, profesionální vysavače i vyškolený personál. Čištění koberce jistě představuje investici, ta se vám ale vrátí v podobě zářícího koberce. Mokré čištění je navíc nutné pro zachování životnosti vašeho koberce. Je ideální především pro celoplošné koberce, menší kusové koberce můžete mokrou cestou zkusit vyčistit sami.

Nic nepomohlo? Nezoufejte! Pomůže výprodej koberců

Nic nezabralo? Není důvod k panice. Kdy jindy než nyní pořídit nový koberec? Nabídka je víc než zajímavá. Vyzkoušet můžete výprodej koberců. Ve výprodeji koberců můžete pořídit koberce prvotřídní kvality za fantastické ceny! Nemusíte se obávat, že „výprodej“ nutně znamená „nekvalitní“.

Koberce mohou být ve výprodeji ze spousty různých důvodu, výrobce například uvedl novou kolekci a původní doprodává za výhodnější ceny, nebo jen jednoduše potřebuje vytvořit místo na skladě. Proto část skladových zásob putuje do výprodeje koberců.

Pokud vás znečištěný koberec trápí, zvažte možnost zakoupení nového kousku ve výprodeji. Uvidíte, jak se váš byt nebo dům změní k nepoznání a opět vám bude přinášet radost.