Vývoj doručování pošty od holubů po internet

 

Kouřové signály, holubí pošta, potrubní pošta, poštovní doručovatelé, internet. Tak by se dal ve zkratce popsat vývoj přenosu informací mezi známými, osadami, královstvími, úředníky a samotnými obyčejnými lidmi. Ačkoliv by se mohlo zdát, že se české poště ulevilo díky spoustě zpráv, které lze v současnosti zasílat e-mailem, přes facebook, skype a další vymoženosti doby, podle front na přepážkách lze soudit o opaku. Ale to je jiná kapitola…

Osobní přání a balíčky přes internet nepošleme

Klasické dopisy už posílají většinou senioři, pohlednice z tábora či školy v přírodě zase děti, kamarádi si občas pošlou pozdrav na papíře z daleké ciziny, ale klasickým dopisům odzvonilo. Důvod je nasnadě: poštovní doručování je zkrátka drahé a pomalé. Ovšem pokud potřebujeme oslovit úřady formální cestou, nezbývá nám nic jiného než použít klasické bílé obálky a do nich vložit svoji žádost, odvolání či odpor, případně se k úředníkovi dostavit osobně a dodat svoji písemnost přes podatelnu nebo do vlastních rukou. Pravda je, že přes internet nelze poslat objemnější poštovní zásilky či balíčky. Musíme se spolehnout na poštovní doručovatele a pro adresáta si vybereme buď pěknou obálku, obálku s bublinkami, nebo balicí papír.

Nezatracujme posílání dopisnic, pokaždé tím adresáta potěšíme

Hezčí užití mají barevné obálky, které slouží samozřejmě k zasílání poštou, poštovní úřady se nevzpěčují obálkám v jiné než bílé barvě. Dokonce se mohou posílat i obálky jiných tvarů, než jsou klasické obdélníky. Barevné obálky se hodí pro zamilovaná psaní, blahopřejné zprávy, ale slouží i jako běžné dopisnice. Jedinci, kteří se rádi vymykají zažitým konsenzům, budou nadšeni z výběru barevných dopisnic. Obálky mohou mít zajímavé uzamykání, jež nahrazuje klasické lepení olíznutím nebo sloupnutím pásku, jako jsou motýlek či šňůrka. Pestrobarevné obálky jsou i s bublinkami, a tak se dají využít pro zasílání křehkých i objemnějších zásilek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *