Dejte přednost podlahám vyrobeným s ohledem na ekologii

Ti, co se zajímají o ekologii a zdravý životní styl se jistě zamýšlejí nad tím, jak zajistit, aby byla jejich domácnost vybavena ekologicky šetrnými materiály, které neohrožují zdraví. Mezi ty patří i moderní vinylové podlahy.

Která podlaha z vinylu je ekologicky nezávadná a která nikoli?

V minulosti se na trhu s vinylovými podlahami objevovaly pouze podlahy, které obsahovaly změkčovadla a zdraví nebezpečné ftaláty. Tyto příměsi měly za úkol změkčit jinak tvrdou a křehkou strukturu vinylových podlah, ovšem za cenu toho, že uvolňují do vzduchu zdraví škodlivé emise.

Během posledních let naštěstí výrobci vyslyšely touhu po ekologických výrobcích a začaly upřednostňovat technologické postupy, které umožňují vyrábět vinylové podlahy bez nebezpečných látek.

 

Vybírejte pečlivě, není všechno zlato, co se třpytí

Ovšem pozor, i dnes stále můžete narazit na zdraví škodlivé podlahy. Jde zejména o levné výrobky z Asie, u kterých není zaručen původ materiálů a způsob výroby. Proto, pokud chcete mít jistotu, že budete mít doma opravdu ekologické vinylové podlahy, obracejte se na prověřené prodejce, jako je například společnost Plancher, kde vám nabídnou nejen kvalitní, ale především nezávadné podlahy. V případě zájmu se postarají i o pokládku. Jejich nabídku produktů a služeb najdete zde.

Ekologická podlaha by měla být vyrobena nejen s ohledem na zdraví. Také během jejího výrobního cyklu, používání i likvidace by neměla zatěžovat přírodu a měla by se dát recyklovat.

 

Vsaďte na svůj čich

Pokud si přeci jen zakoupíte vinylovou podlahu například ve velkoobchodě, soustřeďte se na její „zápach“. V prvních dnech po instalaci bude každá podlaha vydávat určitý odér, ten by ale nejdéle po 28 dnech měl vyprchat. Pokud ale nepříjemný chemický zápach přetrvává, pravděpodobně jste vybrali špatně a vaše podlaha obsahuje změkčovadla, ftaláty, chlor nebo dokonce těžké kovy a halogeny.

Tipy na vinylové podlahy, se kterými nešlápnete vedle

Ať už hledáte plovoucí vinylovou podlahu s tzv. click systémem nebo lepenou vinylovou podlahu, dnešní trh nabízí značky, které jsou v souladu s ekologií a vy je můžete v klidu položit do interiéru, aniž byste vdechovali nebezpečné látky.

Vyzkoušejte například české lepené vinylové podlahy Fatra Imperio, které jsou nejen zdravotně nezávadné, ale mají také odolný antibakteriální povrch, jsou rozměrově stálé, odolné proti vodě a snižují kročejový hluk. Jednotlivé vinylové dílce se přilepují k podkladu a vybírat můžete z realistických dekorů dubu, buku, jasanu, borovice, ořechu nebo smrku.

Ecoline-click

Dobrou volbou budou i plovoucí vinylové podlahy Ecoline Click pocházející ze Švýcarska. Podlahy jsou recyklovatelné, mají antistatický a antibakteriální povrch a vysokou odolnost. Nabídka obsahuje světlé i tmavé odstíny dřeva, které se hodí jak do domácností, tak do komerčních prostor. Podlahy Ecoline Click se spojují zámkovým systémem a jejich pokládka je velmi jednoduchá.

Moderní plovoucí vinylové podlahy Rigid jsou špicí mezi podlahami a samozřejmě jsou ekologicky nezávadné. Jejich vysoká odolnost proti poškození, odolnost proti vlhku a vodě i výjimečná stabilita zámkového spoje z nich dělá ideální krytinu pro pokládku v domácnostech, kancelářích i v dalších vysoce zatížených prostorách. Více o vinylové podlaze Rigid, vzorník a ceník najdete na webu zde.

 

Chcete i vy udělat něco pro své zdraví a pro přírodu? Nebojte se zjišťovat, z čeho je vaše vysněná podlaha vyrobena, zda obsahuje zdraví škodlivé látky, odkud pochází nebo zda má nějaké certifikáty nezávadnosti. Určitě nevsázejte na nízkou cenu vyhlédnuté podlahy. Raději investujte do kvalitního vinylu, se kterým se vám bude dobře žít.

 

Přečtěte si také: Tipy na podlahy pro rok 2019

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *