Matrace. Jaká je pro vás ta pravá?

Výměna matrace může být vyčerpávající. Procházení obchodů a webových stránek, diskuse mezi partnery, vybrat pěnovou nebo pružinovou. Kolik utratit, abychom koupili opravdu kvalitní, která nám bude sloužit několik let? Pro všechny nerozhodné je tu náš článek, který vám pomůže se lépe zorientovat ve světě matrací.

Kolik utratit?

S tímto vám zase až tak nepomůžeme, záleží na vašem rodinném rozpočtu, ale vzhledem k tomu, že na matraci záleží, zda se ráno probudíte odpočatí, nebo rozlámaní, se do ní vyplatí investovat. Je to investice nejen do kvalitního odpočinku, ale především i do zdravé páteře. Ne vždy platí, že nejdražší je nejlepší, i sebedražší matrace, pokud neodpovídá našim proporcím a preferenci spánkové polohy, nám nemusí vyhovovat. Levné matrace 200×200 naopak nemusí být nekvalitní, pokud si dáte načas a projdete si akční nabídky prodejců. Ušetříte finance, ale vaše záda vám poděkují.

Jak spíte?

Spánek na boku

Lidé, kteří preferují spánek na boku by měli vybírat matraci, která nevyvíjí tlak na klouby ramen a boky. Vybírejte proto především pěnové nebo latexové matrace, nejlépe takové, které mají v těchto místech měkčí zóny. Zde je na místě investice do kvalitní matrace 180×200, které se dají v akci sehnat velmi výhodně.

Poloha na břiše

Poslední věc, kterou váš žaludek během spánku pravděpodobně chce, je matrace z paměťové pěny. Působí tlak na břicho a pocit, že se dusíte, místo toho bude nejlepší podporu poskytovat pevnější matraci. Zvažte kvalitní pevnou matraci s pevným jádrem.

Pokud spíte na zádech

Pakliže spíte na zádech volte zlatou střední cestu. Materiál, který poskytuje pevnou oporu, ale zároveň je obklopen vrchní měkkou vrstvou, protože jedině tak umožníte své páteři odpočívat ve svém zdravém zakřivení.

Má váš partner neklidné spaní?

Pokud postel sdílíte se svým miláčkem a ten má neklidné spaní, věnujte výběru matrace maximální pozornost. Vyberte matraci s vzdušnými kapsami, tuhou paměťovou pěnou, či opravdu kvalitní latexovou matraci, abyste předešli přenášení pohybu na vaši polovinu postele. Zkuste nejlépe v obchodě, jestli cítíte pohyby svého spolunocležníka. Jen tak se oba kvalitně vyspíte a vás nebude neustále budit jeho otáčení.

Pokud se hodně potíte, či je vám neustále horko

Výrobci velmi rádi tvrdí jak matrace působí chladivě, ale ne vždy je to pravda. Matrace může být sebedokonalejší, ale pokud má nekvalitní potah, který dostatečně neodvádí pot, kvalitně se nevyspíte. Pěna či latex mohou zadržovat tělesné teplo, zejména pokud jsou velmi měkké a váha vašeho těla vás zatlačí hodně dovnitř matrace. Opravdu kvalitní matrace jsou vytvořeny z materiálů, které proti tomuto problému bojují, v tomto případě je lepší přečíst si recenze a zkušenosti majitelů a nedat pouze na reklamu.

 

Máte-li alergie

Pěna a latex jsou přirozeně antimikrobiální a odolné vůči roztočům a plísním. Při koupi matrace dbejte na to, aby měla snadno snímatelný potah s kvalitním zipem, který jde prát minimálně na 60 °C stupňů, jen tak se zbavíte dokonale alergenů. Pokud vás alergie na prach a roztoče trápí opravdu hodně, vyplatí se koupit přídavný obal na matraci určený speciálně pro alergiky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *