Nahlédněme do historie oken: nešla otevírat a byla z barevných skel

Dnes již běžná součást domu má za sebou zajímavou historii. Zajímalo vás někdy, kdy se začala vyrábět a jak vlastně původně vypadala okna? Zajímavosti z vývoje nejen v současně nejoblíbenějších plastových oken se dozvíte v tomto článku.

Sklo jako nástupce díry ve zdi

Před více než čtyřmi tisíci lety před naším letopočtem vzniklo sklo. Náhodou se tak lidstvu podařilo vynalézt materiál, ze kterého těžíme dodnes. První skleněné tabule přišly ale až o 3000 let později. Prapůvodní okna totiž tvořily pouze otvory ve zdi, které postrádaly výplně.

V gotice začali architekti používat sklo jako materiál k uměleckému vyjádření. Vznikaly typické barevné vitráže na zdech katedrál. Šlo o malé barevné tabulky skla, které dělníci spojovali olovem do obrazců připomínajících výjevy z bible.

První okna nešla otevírat

Okna tvořená čirými skly bychom našli v renesanci. Od 16. století používali lidé velká pravoúhlá okna, v baroku se k nim přidaly další tvarové tradice. Stejně jako se okna vyvíjela podle období, kopírovala také místní tradice. V různých částech Evropy proto vypadala trochu jinak.

Zajímavý je fakt, že první okna nebylo možné otevřít. Na tuhle vychytávku přišli lidé až mnohem později. Nejprve konstruovali okna bez možnosti otevření, později se pokusili otevřít jen malou část a časem se dopracovali ke kompletně otevíratelnému oknu.

Do čeho zasadíme sklo?

Prvním materiálem, do kterého řemeslníci zasazovali skleněné tabule, bylo dřevo. To se používá dodnes, prvenství v materiálech ale převzal plast.

Začátek výroby plastových oken sledujeme od 50. let dvacátého století, kdy se vyráběla okna s jednoduchými a jednokomorovými profily. Z důvodu úspory energií se vývoj oken posouval rychle dál. Ovšem v tehdejším Československu zůstala plastová okna vlivem tehdejší politické situace téměř bez povšimnutí.

O 20 let později už existovalo konstrukční řešení oken, které se používá dodnes. Vznikaly první dvoukomorové profily s dorazovým těsněním. To ale samozřejmě ještě nemělo takové mechanické a fyzikální vlastnosti jako dnešní těsnění, proto často docházelo k jeho rychlému zpuchření.

Plastová okna dnes

V dnešní době najdeme plastová okna výhradně se středovým těsněním. Od jednokomorových se vývoj posunul dál. Běžně najdeme pěti a šestikomorové profily, odhlučňovací a izolační plastová okna. Vybrat si můžete také z mnoha barevných variant. Rozdílem oproti historii je také to, že v dnešní době montáž oken necháváme na starost specializovaným dělníkům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *