Nevíte, jak vybrat akvarijní techniku? S těmito tipy to bude snadné

Hned na úvod článku je nutno podotknout, že technické vybavení v akváriu je to nejdůležitější. Bez něj nám akvárium nebude fungovat a splňovat naše očekávání. Musíme tedy zvolit správný filtr, správné osvětlení a ostatní nezbytné komponenty.

Jak vybrat filtraci?

Filtr nám pomáhá odstranit plovoucí nečistoty a škodlivé látky ve vodě. Akvarijní filtry rozdělujeme do tří základních kategorií, a to jsou vnitřní, závěsné a vnější. Již podle názvů kategorií zjišťujeme, že se dělí podle umístění v akváriu nebo mimo něj. Každý má však své výhody i nevýhody, ať už se jedná o výkon filtru, objem filtračních médií, či estetickou a praktickou stránku. Důležitá informace při pořízení filtru je určitě ta, že akvarijní filtr pořídíme vždy raději silnější než slabší.

UV lampa

Ke křišťálově čisté vodě nám napomáhá tzv. UV lampa,která nám v podstatě vodu sterilizuje. Voda procházející tímto zařízením je ozařována a zbavena choroboplodných zárodků. Nejvhodnější umístění této UV lampy je v případě externího (vnějšího) filtru na výtokové hadici, a to z toho důvodu, aby nám lampa nepoškodila nitrifikační bakterie ve filtru. Je to velice důležitý pomocník, který zapínáme na 24 hodin, nejčastěji po provedené údržbě akvária.

Když už mluvíme o filtraci, nesmíme opomenout další důležitý komponent a tím je hladinový sběrač nečistot, tzv. skimmer. Úkolem, jak již bylo řečeno, je sbírat nečistoty z hladiny a tím zabránit vytvoření mastného filmu na hladině. Toto je problém obzvláště velkých akvárií, kde je zádrhel v nasměrování výtokové hadice.

Na osvětlení záleží

Světlo v akváriu nám nahrazuje sluneční svit, a proto je velice důležité. Slunce (osvětlení) nám podporuje proces fotosyntézy rostlin a v rámci akvária nám fotosyntéza zajišťuje zdárný růst rostlin.

Současný trh nám v podstatě nabízí dva druhy svítidel, a to jsou led svítidla a dále zářivková osvětlení. Výhodou led světel je úspora spotřeby energie a dále pak pěkný vzhled. Naproti tomu výhodou zářivkového osvětlení je zejména jeho nižší pořizovací cena. Hitem v osvětlení akvária je noční led osvětlení, které simuluje svit měsíce.

Umělým osvětlením akvária můžeme různě náročným rostlinám korigovat délku a intenzitu svícení. K tomu nám dobře poslouží další komponent, a to je automatický časový spínač, na kterém si zvolíme dobu svícení.

Určitě není dobré podceňovat osvětlení v akváriu.

K čemu slouží CO2 sety

Dalším nezbytným technickým vybavením akvária je CO2 set.A co to vlastně je? CO2 je chemická zkratka oxidu uhličitého (dříve kysličník uhličitý). Je to plyn bez chuti a zápachu. V akváriu nám poslouží ke zdárnému procesu fotosyntézy a tím je zajištěn růst rostlin. Akvarijní voda na rozdíl od přírody neobsahuje stále aktivní přirozený zdroj CO2. Oxid uhličitý nám také zabraňuje v růstu řas, a to z toho důvodu, že když rostliny rostou, spotřebují veškeré živiny a řasy nemají z čeho žít.

Abychom věděli, kolik CO2 máme do akvária dodávat, poslouží nám k tomu tzv. permanentní CO2 testy, které obsahují baňku. Ta se přichytí uvnitř na sklo akvária s obsahem indikační kapaliny a podle zabarvení určuje výši CO2 ve vodě.

Tak to by byla opravdu jen ta základní akvarijní technika, která nám pomáhá udržovat akvárium tak, jak si asi představujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *